醫師教室 -第一型體質 陽虛

 

香香:醫師~今日要學既第一種體質係咩?唔知我係咪依種體質呢?
x
悟一:唔係。今日講解既係「陽虛」體質。中醫認為人體需要「陰陽」去協調,以汽車為比喻,「陰」就是汽油,而「陽」就是動力,同樣地沒辦法肉體上看見它,好難捉摸架!但唔能夠去忽略佢既存在,沒「陽」就沒「陰」,沒「陰陽」就沒我們。
x
香香:醫師又會如何去憑直覺去判斷哪些人缺「陽」氣動力呢?
x
悟一:問得好呀 Ching! 臨床上主要睇病者有冇「氣虛」表現。除此之外會主要留意患者有沒「手足冰冷,身體怕冷」。所以「陽虛」=「氣虛」+「畏寒」。症狀有可能出現泄瀉,遺尿等等表現,視乎病位在於哪個臟位。五臟多陽虛而六腑多陰虛,電視廣告成日賣既產品多於壯「腎陽」。 香香:有冇方法可以解救呢咁?
x
悟一:適當吃一些溫陽壯陽的食物,如羊肉、雞肉、鹿肉、韭菜、茴香。不適宜吃生冷滋膩的食品,如田螺、螃蟹、西瓜、梨、苦瓜、緑豆、海帶、蠺豆、綠茶等。穴位的話,可選炙「關位」「氣海」等。可以做多些運動,動「陽」則生陽。

#醫師教室#中醫101#醫師草本湯#調理體質不能等#中醫養生美學#個個都講養生唔通個個都識養生咩#病向淺中醫#關於所有健康問題我全部建議中醫#九種體質#陽虛#香香#悟一

Back to blog